catalog/Blog/Samara_flag blog.png - Онлайн магазин за знамена

Самарското знаме е един от най-важните военни символи на Българската армия. Българският военен флаг е създаден от монахини от град СамараРусия и е дарен на Българското опълчение по време на Руско-турската война /1877-1878/. 

Самарското знаме е трицветно. Хоризонтално разположени, цветовете са: червено, бяло и синьо.

 Оригиналното знаме е сразмер 1,85 на 1,90 метра, като в средата на знамето има златни кръстове. От едната страна в тях е избродиран образът на Иверската Богородица, а от другата - образите на Светите братя Кирил и Методий.

Към дръжката на знамето са прикрепени три ленти: синя с надпис „Да воскреснет Бог, и расточатся врази Его“, червена с надпис „Самара-българския народ, 1876“ и бяла.

Пиката на знамето е сребърна във византийски стил и е изработена по проект на граф Рошфор.

Знамето се прочува по време на Битката при Стара Загора. Известен в историята остава подвигът на подполковник Павел Калитин, който с героични усилия и цената на живота си успява да спаси знамето от турски плен.

През 1946 г. знамето е пренесено в Националния военноисторически музей, където се съхранява и до днес в камера при специални условия.

През 1958 г. са изработени две копия на знамето, като едното е изпратено в Централния военен музей в Русия, а другото остава в България. През 1978 г. реставрационният отдел на Военноисторическия музей изработва друго копие за музея.

През 2004 г. президентът на България Георги Първанов дарява четвърто копие на знамето на Зографския манастир. През 2006 г. монахините от Княжевския манастир „Покров на Пресвета Богородица“ даряват на Военноисторическия музей пето точно копие на знамето, което заема мястото в експозицията, а третото копие е дарено на гвардията за военни ритуали.

Самарското знаме е единственото знаме в историята на България, наградено с Орден “За храброст”.

Паметник на Самарското знаме е издигнат край Стара Загора в Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора – 1877 г.“.

Мемориалът се намира в квартал „Самара“ и се вижда от почти всяко място на града. Построен е по случай 100-годишнината от Руско-турската война.

 


Източник: bg.wikipedia.org

  • Публикуван от : BG Flags
  • На дата: 14.10.2023 г.
  • Коментари: 0